Lanneselän välilevypullistuma eli välilevytyrä

Selkäkipu on yleinen vaiva suomalaisessa aikuisväestössä, ja sen esiintyvyys on lisääntynyt viime vuosikymmeninä. Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan selkäkipua oli tutkimusta edeltäneen kuukauden aikana naisista 41 %:lla ja miehistä 35 %:lla. Vaikka selkäkivut ovat yleisiä, vain pieni osa niistä liittyy välilevytyrään. Iskiasoireyhtymän, joka usein liittyy välilevytyrään, vuosittaiseksi ilmaantuvuudeksi länsimaissa arvioidaan 5 tapausta 1 000 aikuista kohden, mikä Suomen väestöön suhteutettuna tarkoittaisi noin 22 500 tapausta vuodessa. Lannerangan välilevytyrän (prolapsin) oireita esiintyy Suomessa arviolta 1–3 %:lla väestöstä, riippuen iästä ja sukupuolesta. Erityisesti 30–50-vuotiailla miehillä riski on suurempi, ja miehillä välilevytyrä on noin kaksi kertaa yleisempi kuin naisilla. 

Välilevytyrällä tarkoitetaan tilannetta, jossa välilevyn takareunaan on tullut repeämä, jonka kautta välilevyn pehmeää keskusmassa pääsee välilevyn ulkopuolelle. Massa painaa välilevyn vieressä kulkevaa hermoa ja aiheuttaa hermoärsytyksen. Potilas aistii lannerangan alueen välilevytyrän jalkaan säteilevänä kipuna, jota kutsutaan iskiasoireeksi. Säteilykipu paikallistuu usein yhden hermojuuren alueelle liittyen lannerangan nikamatasoon.

Välilevy rappeutuu iän ja rasituksen seurauksena. Rappeutumisen seurauksena välilevy on altis repeämälle eli prolapsille. Useimmiten prolapsin syntyyn ei ole mitään erityistä syytä, eikä siihen ei ole liitettävissä mitään tapahtumaa. Joskus voi oireden alkamisen yhdistää nostoon tai kietoliikkeeseen, joka aiheutti pullistuman.

Välilevypullistuma voidaan parhaiten diagnosoida lannerangan magneettikuvauksella. Myös röntgenkuva on hyödyllinen luurakenteiden ja selän nikamien ryhdin arvioinnissa.

Suurin osa välilevypullistumista, arviolta 80-90 %, paranee ilman leikkaushoitoa. Kipuoire on tyypillisesti voimakkaimmillaan 2-5 viikkoa, jonka jälkeen oire vähitellen helpottaa. Sopiva aika arvioida magneettikuvauksen tai leikkauksen tarvetta on silloin, kun oireen alkamisesta on kulunut 6-8 viikkoa.

Prolapsin paraneminen

Lannerangan prolapsi paranee yleensä itsestään ajan myötä, mutta paraneminen voi kestää viikoja, joskus jopa kuukausia. Useimmissa tapauksissa oireet lievittyvät 6–12 viikon kuluessa ilman leikkausta. Hoito riippuu oireiden voimakkuudesta ja kestosta. Keskeiset hoitomenetelmät ovat:

  1. Lepo ja kehonhuolto – Kevyt liikunta ja välttäminen pitkäaikaista istumista tai raskaita nostoja auttaa ja on sallittua heti alusta lähtien. Täydellistä vuodelepoa ei suositella.
  2. Kipulääkitys – Tulehduskipulääkkeet (kuten ibuprofeeni) tai vahvemmat kipulääkkeet voivat lievittää oireita. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää myös ns. hermosärkylääkkeitä kuten gabapentiiniä tai pregabaliinia.
  3. Fysioterapia – Erityiset harjoitukset vahvistavat selkä- ja vatsalihaksia sekä parantavat liikkuvuutta, mikä voi nopeuttaa paranemista. Yleensä fysioterapia on tehokkainta kun luonnollinen toipuminen on lähtenyt käyntiin, ts. aivan akuutissa vaiheessa ensi viikkojen aikana ei välttämättä auta.
  4. Injektiot – Vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää kortisonipistoksia hermojuurten oireiden vähentämiseksi.
  5. Leikkaus – Jos oireet ovat voimakkaita tai pitkittyvät yli 2 kuukautta kestäviksi voidaan tehdään leikkaus, jossa poistetaan pullistunut välilevyn osa.
  6. Leikkausta tulee ehdottamasti harkita, jos hermopuristus aiheuttaa lihasheikkoutta jalkaan tai suolisto-/virtsarakon toimintahäiriöitä.