Lanneselän välilevypullistuma eli välilevytyrä

Välilevytyrällä tarkoitetaan tilannetta, jossa välilevyn takareunaan on tullut repeämä, jonka kautta välilevyn pehmeää keskusmassa pääsee välilevyn ulkopuolelle. Massa painaa välilevyn vieressä kulkevaa hermoa ja aiheuttaa hermoärsytyksen. Potilas aistii lannerangan alueen välilevytyrän jalkaan säteilevänä kipuna, jota kutsutaan iskiasoireeksi. Säteilykipu paikallistuu usein yhden hermojuuren alueelle liittyen lannerangan nikamatasoon.

Välilevy rappeutuu iän ja rasituksen seurauksena. Useimmiten välilevypullistuman syntyyn ei ole mitään erityistä syytä, eikä siihen ei ole liitettävissä mitään tapahtumaa. Joskus voi oireden alkamisen yhdistää nostoon tai kietoliikkeeseen, joka aiheutti pullistuman.

Välilevypullistuma voidaan parhaiten diagnosoida lannerangan magneettikuvauksella. Myös röntgenkuva on hyödyllinen luurakenteiden ja selän nikamien ryhdin arvioinnissa.

Suurin osa välilevypullistumista, arviolta 80-90 %, paranee ilman leikkaushoitoa. Kipuoire on tyypillisesti voimakkaimmillaan 2-5 viikkoa, jonka jälkeen oire vähitellen helpottaa. Sopiva aika arvioida magneettikuvauksen tai leikkauksen tarvetta on silloin, kun oireen alkamisesta on kulunut 6-8 viikkoa.