Yleistä tietoa selkäsairauksista

Selän kiputilat ovat varsin yleisiä. Tutkimusten mukaan 80 prosenttia aikuisväestöstä kärsii jossain vaiheessa selkäkivusta. Suurimmassa osassa tapauksista kyseessä on tilapäinen paikallinen selkäkipu, joka menee ohi muutaman päivän tai viikon kuluessa. Akuutissa vaiheessa hoidon kulmakivinä ovat lepo ja ilman reseptiä saatavat särkylääkkeet. Vaivan helpottaessa ei enempiä tutkimuksia tai hoitoja tarvita.

Milloin tulisi lähteä tutkimuksiin?

Jokainen selkäkipu on tietenkin yksilöllinen. Suositan lääkärin vastaanotolle hakeutumista

-jos selkäkipu on jatkunut yli 4 viikkoa ja tiedossa ei ole aiempia vastaavia selkäkipujaksoja. Jos taas selkä on aiemminkin oirehtinut ajoittain eikä kyseiseen kipujaksoon liity mitään uusia oireita, voi odottaa pidempäänkin

-Jos selkäkipuun liittyy jalkaan säteileviä (radikulaarisia) oireita ja oireet ovat jatkuneet yli 2 kuukautta

– edellä mainittujen seikkojen lisäksi selkäkipu aiheuttaa merkittävän haitan normaalielämälle

Mihin tulisi hakeutua tutkimuksiin?

Jokainen yleislääkäri osaa tutkia selkäpotilaan. Mikäli oireet ovat lievät, haitta elämälle on vähäinen ja potilas ei ole välttämättä halukas leikkaushoitoon, on hyvä vaihtoehto kysyä hoito-ohjeita yleislääkäriltä tai fysiatrian erikoislääkäriltä.

Milloin hakeutua selkäkirurgin hoitoarvioon?

Jos selkäoireet ovat jatkuneet yli 2 kuukautta, kannattaa kysyä selkäkirurgiaan erikoistuneen lääkärin arviota hoitomahdollisuuksista. Leikkaushoidon vaihtoehtona voidaan toisinaan kokeilla selän hermojuuripuudutusta. Toimenpiteillä voidaan usein lievittää oiretta ja se samalla toimii diagnostisina toimenpiteinä suunniteltaessa mahdollista leikkausta.